تبیینی از سعادت محوری بر مدیریت سازمان از منظر تعالیم اسلامی
محورهای موضوعی : زمینههای اعتقادی مسائل اجتماعی و حکومت
1 - دانشگاه تهران/دانشگاه آزاد
کلید واژه: منابع انسانی , مدیریت سازمانی , سعادت بشر , تعالیم اسلامی,
چکیده مقاله :
در راستای توجه به منویات مقام معظم رهبری در مورد توجه به مسائل مربوط به علوم انسانی و اجتماعی، در کنار این آموزه های اسلامی، محققین علوم اجتماعی و مدیریت در سراسر جهان به نتایجی از رفتار انسان و محیط دست یافته اند که بسیاری از جوامع آنها را در امور اجتماعی و سازمانی خود بکار بسته و با برنامه ها و تصمیمات خود پیوند زده اند، در حالیکه بسیاری ازآنها دراصول دین ما مسلمانان و دستورات دینی اسلام در ابعاد مختلف یافت می شود که با کاربست آنها می توان در کنار اهداف دنیوی یعنی امور اجتماعی و سازمانی انسان، سعادت اخروی را نیز میسر نماید، که تلفیق این دو مقوله مهم در عرصه مدیریت و علوم اجتماعی از وظایف اندیشمندان و محققین اسلامی این عرصه می باشد. در این تحقیق با روش مطالعه هرمونتیک با بهره گیری از تفاسیر و تاویل قران کریم و منابع درسی مدیریت برآنیم با نگاهی متفاوت ماهیت سازمان و فلسفه مدیریت و نقش کلیدی انسان در آن را با فلسفه خلقت انسان و فراز و نشیب زندگی و مشیت الهی در رسیدن به سعادت و کمال پیوند زده و در عظمت دین مبین اسلام خاطر نشان سازیم که هر آنچه در علوم امروزه و آینده به آن دست یافته و خواهیم یافت.
We, the Muslims, believe to the God as the only creator and ruler and general governor of the cosmos. We are also believer that his words(in QURAN )is the last sent message to human beings , which is sent to prophet Mohammad as a role model of humankind and receiver of revelation and after him followed by innocent IMAMS to direct people for reaching to the perfectionism and the best way of life. However, concerning the mentioned points by leader of IRAN Ayatollah Khamenei about paying attention to art and social, it is great to note that international re-Searchers in management and social have gained some fantastic results in relation with humankind behavior and environment that is used in organismic and social affairs, whereas the most important parts of these findings are available in general principles of ISLAM that whit applying these aforesaid principles we can provide felicity in both material and spiritual aspects for human beings. Naturally its task of Islamic speculative and researchers. Hence, it would be the trouble of researchers that how to accommodate organismic and social affairs to Islamic principles? How to change the manpower’s conception as the most important part of an organization coincidental with applying Islamic doctrines? In this Article by using of hermeneutics methods , alongside the interpretation of QURAN and academic sources of management, we tried to coordinate the role of human-power and management methods with the philosophy of creation, and meantime we tried to clear the way of accede to commonweal and evince whatever has been found or will be found in new sciences, is intangible in Islamic principles and profoundly attention and enough focus is required to form capacity about this case in people and we can come to conclude that it is the GREATNESS OF ISLAM.
قرآن کریم
نهج البلاغه،ترجمه محمد دشتی،1379،انتشارات پارسیان،قم
تفسیرالمیزان. تالیف سید محمدحسین طباطبایی، ترجمه سید محمدباقر موسویهمدانی، 1382،دفتر انتشارات اسلامی، قم
جعفری تبریزی،محمد تقی،1376،ترجمه و تفسیر نهج البلاغه،دفتر نشر فرهنگ اسلامی،تهران
مکارم شیرازی،ناصر،1391،شرح نهج البلاغه،موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت(ع)،اصفهان
مکارم شیرازی،ناصر،1376، مدیریت و فرماندهی در اسلام، مدرسه الامام علی ابن ابیطالب(ع)،قم
نراقی، ملااحمد،1395، معراج السعاده، نشر آبانه، قم
خسروپناه،عبدالحسین،1388،کلام جدید با رویکرد اسلامی،نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری،نشر معارف،قم
رحیم پور،فروغ السادات،1385، معاد از دیدگاه امام خمینی(س)-تبیان آثار موضوعی (دفتر سی ام)، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، موسسه چاپ و نشر عروج
مطهری،مرتضی،1375،مجموعه آثار(14)،صدرا،تهران
حسینی خامنه ای،علی، 1388،سایه سار ولایت،ج6، نشر معارف، قم
حسینی خامنهای، سید علی سایت مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
مکارم شیرازی،ناصر،1374،تفسیر نمونه، دارالکتب السلامیه، تهران
ابن کثیر دمشقی،اسماعیل بن عمرو،1419 ق، تفسیر القران العظیم، دارالکتب العلمیه،بیروت
فیض کاشانی،ملامحسن،1418ق، الاصفی فی تفسیر القران،مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی،قم
طوسی،محمدبن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، دار احیاء التراث العربی، بیروت
نصری ،عبداله،1382،فلسفه آفرینش، ، دفتر نشر معارف ، قم
ریچارد اسکات ،سازمانها و سازماندهی،ترجمه سیدرضا سیدجوادین، 1391، مروارید، تهران.
حکیمی، محمدرضا و برادان، الحیات،جلد2
عظیم زاده اردبیلی،فائزه،1386،تئوری مدیریت از دیدگاه امام علی(ع)،فصلنامه ندای صادق،شماره20
مشتاق،زینب،1385،خصوصیات یک مدیر لایق و شایسته از دیدگاه اسلام،توسعه مدیریت شماره 72
مصباح یزدی،محمد تفی،1391،پیش نیازهای مدیریت اسلامی، قم: انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
مطهری ،مرتضی، فطرت، -سایت ww.mortezamotahari.com
مطهری ،مرتضی،تکامل اجتماعی انسان،–سایت www.mortezamotahari.com.
نوع مقاله: پژوهشی
صفحات 282 ـ 261
تبیینی از سعادت محوری بر مدیریت سازمان از منظر تعالیم اسلامی
علیرضا نوبری 1
چکيده
در راستای توجه به منویات مقام معظم رهبری در مورد توجه به مسائل مربوط به علوم انسانی و اجتماعی، در کنار این آموزه های اسلامی، محققین علوم اجتماعی و مدیریت در سراسر جهان به نتایجی از رفتار انسان و محیط دست یافته اند که بسیاری از جوامع آنها را در امور اجتماعی و سازمانی خود بکار بسته و با برنامه ها و تصمیمات خود پیوند زده اند، در حالیکه بسیاری ازآنها دراصول دین ما مسلمانان و دستورات دینی اسلام در ابعاد مختلف یافت می شود که با کاربست آنها می توان در کنار اهداف دنیوی یعنی امور اجتماعی و سازمانی انسان، سعادت اخروی را نیز میسر نماید، که تلفیق این دو مقوله مهم در عرصه مدیریت و علوم اجتماعی از وظایف اندیشمندان و محققین اسلامی این عرصه می باشد.
در این تحقیق با روش مطالعه هرمونتیک با بهره گیری از تفاسیر و تاویل قران کریم و منابع درسی مدیریت برآنیم با نگاهی متفاوت ماهیت سازمان و فلسفه مدیریت و نقش کلیدی انسان در آن را با فلسفه خلقت انسان و فراز و نشیب زندگی و مشیت الهی در رسیدن به سعادت و کمال پیوند زده و در عظمت دین مبین اسلام خاطر نشان سازیم که هر آنچه در علوم امروزه و آینده به آن دست یافته و خواهیم یافت.
واژگان کلیدی
[1] . استادیار گروه مدیریت، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
Email: nobariali@yahoo.com
تاریخ دریافت: 3/5/1398 پذیرش نهایی: 25/12/1398